Uw koi medicijn op koiziekte.nl

Aan de hand van de symptomen snel een medicijn gevonden.

trichodina

Wat is trichodina? Hoe ziet trichodina eruit?


Trichodina is de parasiet die het gemakkelijkste herkent wordt. Trichodina is op microscopisch niveau een schotelvormige parasiet met daarom heen een ring van haartjes. Eigenlijk is trichodina geen parasiet. Trichodina leeft immers van bacterien, huidcellen en organisch afval wat in de slijmlaag van de koi aanwezig is.

Wanneer krijg ik Trichodina?


Vaak is een infectie door trichodina te danken aan een probleem in het onderhoud van de koivijver. Trichodina moet wel behandelt/bestreden worden maar het is zeker aan te raden om ook het leidingstelsel en het vijver filter grondig schoon te maken. Een slechte vijverwaterkwaliteit is vaak de oorzaak. Ook Stress is een grote oorzaak. Een slechte vijverwaterkwaliteit en stress gaan hand in hand.

Hoe herken ik een infectie door trichodina?


Door de overmatige aanmaak van slijm kan er huidtroebeling ontstaan, de vis ziet er dan grauw uit. Er ontstaat huidschade en kieuwschade. De koi zal ook gaan flitsen en schuren langs de bodem en wanden van de (koi)vijver.

Wanneer moet ik behandelen tegen Trichodina?


Onder een miscroscoop kun je op een afstrijkje van de vis enkele trichodina tegen komen. Nog steeds geen reden om te behandelen. Vijverfilter schoon maken, vijver reinigen is een betere optie. Als er veel trichodina gevonden wordt in een afstrijkje en je ziet symptomen van de ziekte bij de koi maak dan de beslissing om te behandelen met medicijnen.


Hoe behandel ik trichodina?


Aanbevolen medicijn om trichodina te behandelen: Sera pond omnisan F of Sera pond omnipur.

Medicijnen tegen trichodina koop je via onze koishop, druk hier: trichodina medicijnen